Υποχρεωτικό
ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΙΙ
Μαρίνα Παπαδέλλη
Περιεχόμενα μαθήματος:
-
Μικροβιολογικοί δείκτες και μικροβιολογικά κριτήρια στην ποιότητα των τροφίμων
-
Μικροβιακή αλλοίωση των τροφίμων – Ρόλος των μικροβιακών ενζύμων
-
Είδη αλλοίωσης σε βασικές κατηγορίες τροφίμων και υπεύθυνοι μικροοργανισμοί
-
Επίδραση των μεθόδων συντήρησης στη μικροχλωρίδα και τη μικροβιακή ποιότητα των τροφίμων
-
Φυσικά αντιμικροβιακά συστήματα - Βακτηριοσίνες
-
Θεωρία των πολλαπλών εμποδίων- Παραδείγματα εφαρμογής
-
Τροφιμογενείς λοιμώξεις: υπεύθυνοι μικροοργανισμοί και τα χαρακτηριστικά τους, αίτια που τις προκαλούν, κλινικά συμπτώματα, αντιμετώπιση.
-
Ωφέλιμα βακτήρια που χρησιμοποιούνται στις ζυμώσεις των τροφίμων - Μικροβιολογία τροφίμων ζύμωσης - Καλλιέργειες εκκινητές
-
Προβιοτικοί μικροοργανισμοί και επίδραση στην υγεία του ανθρώπου
-
Παραγωγή μικροβιακών μεταβολιτών για χρήση στη βιομηχανία τροφίμων (ένζυμα, αλκοόλες, οξέα κ.ά)