ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΙΙ

Κωδικός μαθήματος
ΕΤΤ6011
Μονάδες ECTS
5
Εξάμηνο
Εξάμηνο ΣΤ
Κατηγορία μαθήματος
Διδάσκων καθηγητής

Μαρίνα Παπαδέλλη

Περιγραφή μαθήματος

Περιεχόμενα μαθήματος:

  • Μικροβιολογικοί δείκτες και μικροβιολογικά κριτήρια στην ποιότητα των τροφίμων

  • Μικροβιακή αλλοίωση των τροφίμων – Ρόλος των μικροβιακών ενζύμων 

  • Είδη αλλοίωσης σε βασικές κατηγορίες τροφίμων και υπεύθυνοι μικροοργανισμοί

  • Επίδραση των μεθόδων συντήρησης στη μικροχλωρίδα και τη μικροβιακή ποιότητα των τροφίμων 

  • Φυσικά αντιμικροβιακά συστήματα - Βακτηριοσίνες

  • Θεωρία των πολλαπλών εμποδίων- Παραδείγματα εφαρμογής 

  • Τροφιμογενείς λοιμώξεις: υπεύθυνοι μικροοργανισμοί και τα χαρακτηριστικά τους, αίτια που τις προκαλούν, κλινικά συμπτώματα, αντιμετώπιση.

  • Ωφέλιμα βακτήρια που χρησιμοποιούνται στις ζυμώσεις των τροφίμων - Μικροβιολογία τροφίμων ζύμωσης - Καλλιέργειες εκκινητές

  • Προβιοτικοί μικροοργανισμοί και επίδραση στην υγεία του ανθρώπου

  • Παραγωγή μικροβιακών μεταβολιτών για χρήση στη βιομηχανία τροφίμων (ένζυμα, αλκοόλες, οξέα κ.ά)